11 Sene Sonra İzmit'te

Bu sitedeki ilk yazım. Neler yazsam diye uzun uzun düşünüyorum. Ağırlıklı olarak Bank Asya 1.Lig yazacağım. Fakat çok da tekrar edici şeyler yazmamak lazım. O nedenle güncel ile nostaljiyi harmanlamak gerek. O daha kolay. Onu deneyelim.

Yarın Bank Asya 1.Lig’de 7 maç var. Bunlardan bir tanesi İzmit İsmet Paşa Stadı’nda. Kocaelispor, K.Karabükspor ile karşılaşacak. İki takım, çok değil 2 sene önce çok farklı konumdaydılar. K.Karabükspor, alt liglerdeki sıkıntılı sezonlarına son verip, Süper Lig adayı olan bir takım olmak istiyordu. Kocaelispor ise eski güzel günlerine dönme telaşındaydı. 2008 yılının mayıs ayında iki takım da bulundukları yerden bir üst lige yükseldi. K.Karabükspor, Bank Asya 1.Lig’in yolunu tutarken, Kocaelispor artık ‘Süper’di.

Yeşil-siyahlılar Süper Lig’e geç kavuştu çabuk kaybetti. Bu sezon tekrar geri döndü 1.Lig’e. Sezonun 13.haftası sona erdiğinde puan durmunda bu iki takımın yeri, bir kaç sene öncesine göre çok farklı. K.Karabükspor, bol gol atan ve az gol yiyen futboluyla ligin 2.sırasında, lider Konyaspor’un en yakın takipçisi.

Kocaelispor ise ligin son sırasında. 19 yaşındaki futbolcularla kurulu kadrosuyla puan toplamaya çalışıyor.

Kocaelispor, tarihte Karabükspor’a sürekli üstünlük sağlamış bir takım. İzmit’te rakibine sadece 1 kez yenildi. Toplamda ise 5 defa. Aralarında 25 maç oynanmış. Kocaelispor’un bu üstünlüğü, iki takımın beraber son kez Süper Lig’de yer aldıkları sezonda da kendini gösteriyordu. O sezona geri dönelim.

1998-99 sezonu. Kocaelispor ile Karabükspor ligin 2. Ve 18.haftalarında karşı karşıya geldiler.

Kocaelispor 2 maçı da gol yemeden kazandı. İzmit’te oynanan ilk maç 2-0, Karabük’te oynanan maç ise 1-0 sonuçlandı.

Kocaeli’de oynanan son Kocaelispor-Karabükspor maçı 16 Ağustos 1998’de oynandı. Deprem felaketinin sadece 1 sene öncesi.

Kocaelispor’un kalesinde o zamanlarda ligin en iyi yabancı kalecilerinden biri olan Stingaciu vardı. Kısa bir süre sonra Fenerbahçe’ye gidecek olan Mert Meriç(Mirkoviç), diğer bir Mert, Mert Korkmaz, 1997 yılında kazanılan Türkiye Kupası’nı kaldıran ilk isim olan Osman Çakır savunmada yer alıyordu. Orta sahada Beşiktaş’ın altın döneminin en iyi yedeklerinden biri olan Zeki Önatlı vardı. Zeki ile kader ortağı olan Turan Uzun ise yedekler arasındaydı. Daha sonra Beşiktaş’a gidecek 3 isim kadronun en önemli gol ayaklarıydı: Kaan Dobra, Ahmed Hassan ve Ahmet Dursun.

Galatasaray’a gidip geri dönen Evren Turhan, güçlü Körfez’in etkili ayaklarından biri olarak ilk 11’de yer alıyordu. Sol ayağı ile ligin en önemli kanat oyuncularından biri olan Nuri Çolak 11 numaralı formasıyla sahadaydı. Yine yolu Beşiktaş’tan geçmiş olan Orhan Kaynak forvetteki isimdi.

Karabükspor’un kalesinde uzun saçlarıyla tanınan Şevki vardı. Rizeli Aksoylar’ın İlkan’ı (diğeri Altan Aksoy), ve Tahir Alagöz stoperde yer alan isimlerdi. Sol bekte ise bu hafta içinde Old Trafford’da gol pasını veren İbrahim Üzülmez yer alıyordu. Sahanın bir diğer Mısırlısı Mohamed Khaled Karabükspor orta sahasında görev yapıyordu. Mavi-kırmızılı ekibin bir diğer yabancısı ise Bosnalı Sejad Haliloviç’ti. Haliiloviç’in o sezon Beşiktaş’a İnönü’de attığı gol hala hafızalarda.

Uzun yıllar boyunca Karabükspor’da oynayan Sedat Kalaycı, Hayati Şen ve Seyit İçgül o gün yine Karabükspor formasını terleten isimlerden oldular. Bursaspor’dan bildiğimiz Serkan Damla ve Karabükspor’un 10 numarası Murat Zora kadronun diğer isimleriydi.

Yedeklerde bile önemli isimler vardı. Müller olarak ülkemize gelen Metin olarak dönen, Metin Mert, şu an Ç.Rizespor’da oynayan, yarınkı maçta forma giyecek olan Mehmet Öztonga’nın kuzeni olan Engin Öztonga, yine eski bir Beşiktaşlı olan Mustafa Özkan, Trabzonspor geçmişli Soner Boz ve şu günlerin en çok konuşulan ismi olan eski gol kralı Bülent Uygun evsahibi ekibin yedek kulübesinde yer alıyordu.

Daha sonra Ankaragücü’nde parlayacak olan, 2002 Dünya Kupası’nda 3.kalecimiz olan Zafer Özgültekin, Bosnali Hadis ZubanoviTayfuç, Devler Ligi’nde Tanju Çolak’ın takımında oynayan, Galatasaray'ın eski sol beki Tayfun Hut, bu sezon Bucaspor formasıyla Karabükspor’a ve Kocaelispor’a rakip olan İzzet Kaya, konuk takımın yedeklerinden bazılarıydı.

Bu isimlerden yarınki maçta yer alacak olanlar da var. Tabi tek bir farkla. Onlar artık saha dışında. Kocaelispor’un yardımcı hocası Mert Korkmaz ve Karabükspor’un genel menajeri Seyit İçgül 11 yıl sonra bir kez daha İsmetpaşa’da karşılaşacak.

Kocaelispor, İzmit’te oynadığı son Karabükspor maçını 2-0 kazandı. Goller Nuri ve Orhan’dan gelmişti. O sezonu Kocaelispor 50 puanla 5.sırada bitirdi. Zaten o yılların futbol gündeminde en çok konuşulan konulardan biri Kocaelispor’un 5.büyük olup olamayacağıdı. Tam 1 sene sonra yaşanan felaket, Kocaelispor’dan çok şey götürdü. Karabükspor ise 23 puanla son sırada noktaladı sezonu. O günden beri bir daha en üst ligde yer alamadı.

Ve bu sezon. Karabükspor’un o hayalini kurduğu noktaya en çok yaklaştıkları sene, bu sene. Kocaelispor ise tam tersi bir şekilde, çok uzun senelerdir düşmediği, hatta yanına bile yaklaşmadığı bir uçurumun kenarında. Düşmesi an meselesi, yeniden silkinmesi için Karabükspor maçı kritik bir viraj.

6 [ YORUM YAZ ]:

Uğur ! dedi ki...

Emeğin çok güzel ve ilk yazın olması itibariyle de anlamlıydı elbette. Öncelikle hoş geldin ve senin de bayramın mübarek/kutlu olsun. Çoğu spor sever için sıradan bir müsabaka olarak nitelendirebileceğimiz bir müsabakayı bizim için anlamlandırarak duyulması gereken ilgiyi hatırlatıyorsun. Ve şimdi ben de izlemek istiyorum bu maçı.

kutay dedi ki...

çok teşekkür ediyorum. inşallah daha güzel yazılar ortaya çıkar. ama asıl önemlisi uzun ve güzel bir bir birliktelik olması..
yer verdiğin için de ayrı bir teşekkür ediyorum..

İlkin Nasirov dedi ki...

Kutay aramiza hosh geldin. . .

ebruli dedi ki...

hoşgeldin kutay ...

Alper dedi ki...

Kutay, geç bir hoşgeldini kabul eder misin :)

kutay dedi ki...

herkese çok teşekkür ediyorum...
hoşbulduk diyorum...)