Fdve Special Food - Risotto




   Herkes meşgul olduğu işle uğraşsın. Peki öyleyse doğru bir lafta olabilir. Bayrama yaklaşıyoruz biraz konsept dışına çıkalım ve sizleri İtalya'ya götürelim bilmeyenleri Risotta ile tanıştıralım.
İlk defa Risotto yapacak olanlar için:  Risotto önceden hazırlanıp, sonradan tekrar ısıtılacak bir pilav değil. Pişirilir pişirilmez, yenmeli. Yoksa, çimento harcı gibi bir pilavınız olur. Biraz emek isteyen bir Risotto lezzetli bir Risotto oluyor.

Malzemeler: 4 kişilik

  • 75 gr. (5 yemek kaşığı) tuzsuz tereyağı
  • 1 adet orta boy, beyaz kuru soğan   
  • 330 gr. (1.5 cup) rizotto pirinci
  • 125 ml. (1/2 cup) sek beyaz şarap  
  • 1.5 litre (6 cup) ev yapımı sebze suyu* 
  • 1 tatlı kaşığı (1 tsp) tuz 
  • 100 gr. ıspanak yaprağı 
  • 40 gr. maydanoz yaprağı 
  • 40 gr. dereotu 
  • 6 adet yeşil taze soğan 
  • 75 gr. (3/4 cup) rendelenmiş parmesan peyniri

    Tarif:Ev yapımı sebze suyunu kaynatın. Ispanağı ince ince doğrayın ve bir tavada çok az zeytinyağıyla 1 dakika kavurun. Bir köşede sıcak vaziyette bekletin. Maydanozu, dereotunu ve yeşil soğanı ince ince doğrayın.
    Kuru soğanı minik minik küpler şeklinde doğrayın. Orta boy bir tencereye 2 yemek kaşığı tereyağını koyun. Yağ eriyince, doğradığınız kuru soğanı ekleyin. Yumuşayana kadar kavurun. Ardından, yıkanmamış rizotto pirincini soğanların üzerine ekleyin. Ocağın ısısını ortanın biraz üzerine getirin ve soğanla pirinci 1 dakika kadar kavurun.Şarabı ve tuzu ekleyin. Pirinci tahta kaşıkla karıştırarak şarabı çekmesini ve alkolün uçmasını bekleyin. Ocağın ısısını ortanın biraz altına getirin. Tencereye bir kepçe, sıcak halde bekleyen sebze suyundan dökün. Pirinç, sebze suyunu çekene kadar (dikkat: tamamen çekmiyecek. Dibinde bir miktar su kalacak) tahta kaşıkla karıştırın. Ardından 1 kepçe daha sebze suyu ekleyin. Tenceredeki sebze suyu bitene kadar bu işleme devam edin. Bitmesi yaklaşık 25 - 30 dakika sürüyor.Artık kremamsı görünen ama çiğnediğinde hafifçe dişe gelen rizottoya, yeşillikleri ve parmesan peynirini ekleyin. Hepsini karıştırıp, acil tarafından servis yapın.

  • *Sebze Suyu:Sebze suyu yapmak çok basit. Gerekenler: Birer adet iri iri doğranmış pırasa, kuru soğan, havuç, kök kereviz. Ayrıca iki diş sarmısak, bir demet maydanoz sapı, 2 adet defne yaprağı, bir sap taze kekik ve 2 litre su. Bütün malzemeyi bir tencereye koyun ve orta ateşte 1 saat pişirip, ince delikli bir süzgeçten geçirin.

1 [ YORUM YAZ ]:

İlkin Nasirov dedi ki...

Ben bunu yapa bilirim de kimseye yediremem. Bizim pilav daha lezetli. . .