Stadyumlar


Uzun bir süredir burada yazamıyordum. Tamamen benim tembelliğim. Ve biraz da beynimin durması. Devre arasına girince insan sudan çıkmış balık gibi oluyor. O yüzden uzun ara için başta Uğur ve Alper olmak üzere tüm okuyuculardan ve blog yazarlarından özür diliyorum.

Bu girişten sonra çok doyurucu bir yazı bekleyenler maalesef yine yanılacaklar. Ama ilk adımı attıktan sonra devamı gelecektir. Zaten Bank Asya 1.Lig'de sezon başladı. Yazacak çok şey buluruz.

Bu yazıdaki Bank Asya 1.Lig'deki stadyumları yazdım. Ligde 17 takım var, bu 17 takım 18 farklı stadyumda maçlarını oynuyor. Farkı yaratan Gaziantep Büyükşehir Belediyespor'un iki farklı stadyumda oynaması. Tabi birine stad denirse. Gece maçlarını Kamil Ocak'ta oynayan Gaziantep BB Spor, diğer maçlarını 1000 kişilik tribünü olan, uzaktan halı sahaya benzeyen Gaski Tesisleri'nde oynuyor.

En geniş kapasiteli stadyum İzmir Atatürk. En eski stadyum yine İzmir'de yer alan Alsancak Stadı. 1920'lerin sonunda yapılmış açılışı. Açılışı diyorum, çünkü cumhuriyet öncesi şu an Yunanistan'da faaliyetini sürdüren İzmir takımı Panionios o sahada oynuyormuş. Yani İstanbul'daki Papazın Çayırı misali.

En yüksek kapasiteye sahip 5 stadyumun, 4 tanesi denize kıyısı olmayan şehirlerde. İşin ilginci geri kalan bütün şehirlerin denize kıyısı var. Bu 4 şehrin 3 tanesi İç Anadolu'da. Daha da ilginci bu stadyumları kullanan takımlar Konyaspor dışında en az taraftara sahip takımlar. Hacettepe, Gaziantep BB Spor ve K.Erciyesspor.

En yeni stadyum Rize Stadı. Benim en beğendiğim ise Cebeci Stadı. Aslında belki de ülkenin en çirkin stadyumu ama çok farklı bir havası var. Stadı görmüştüm yıllar önce ama içinde maç izlemek nasip olmadı. Altında yatır olduğu rivayeti de vardır. Halkın içinden gelen, halkın laflarıyla beslenen bir stadyum yani..

Bu arada Alsancak Stadı'nı da es geçmemek lazım. Sanıyorum ki görüş açısı olarak Türkiye'nın en güzel stadyumlarından biri.

Fotoğraf ise Türkiye'nin San Siro'su Adana 5 OCak Stadı'ndan. İki ezeli rakibin de kullandığı stadyumdan bir derbi manzarası.

Euro 2016 adaylığı esnasında çok konuşulan bir konu oldu stadyum konusu. Buna da burada farklı bir şekilde değinmek gerekiyordu. Stadyumların kapasitesini vererek yazıyı noktalıyorum. Rakamlar TFF'den alınmıştır.


İzmir Atatürk: 51.295
Ankara Cebeci İnönü: 37.000
Kayseri Kadir Has Stadı: 32.864
Konya Atatürk Stadı: 21.968
Gaziantep Kamil Ocak Stadı: 16.981
Rize Stadı: 15.485
Altay Alsancak: 15.358
Adana 5 Ocak: 14.085
Samsun 19 Mayıs Stadı: 12.720
İzmit İsmetpaşa Stadı: 12.710
Giresun Atatürk Stadı: 12.191
Ordu 19 Eylül Stadı: 11.024
Çanakkale 18 Mart Stadı: 10.500
Mersin Tevfik Sırrı Gür: 10.128
Bolu Atatürk Stadı: 8.881
Buca Arena: 8.000
Dr.Necmettin Şeyhoğlu Stadı: 7.593
Kartal Stadı: 7.195
Gaskispor Tesisleri: 1.250

3 [ YORUM YAZ ]:

Uğur ! dedi ki...

Özlettin kendini, güzel bir yazı olmuş diğer yazıların gibi. kendi sitende çok popüler bir site buna rağmen bizdede yazıyorsun. ara vermen sorun değil, istediğin sıklıkta girdi girebilirsin. bizim ekipte olman bizi sevindiriyor...

ebruli dedi ki...

bu yazıyı okuyunca eski bir cebecili olarak cebeci stadyumu hakkında kısa bi şi ler yazmak istedim
cebeci stadyumunun altındaki yatır rivayetleri bir yana :) kasvetli bi stad görünümü vermiştir bana ama futbolla ilk tanışmamın! o stad sayesinde olduğunu düşününcede haksızlık mı ediyorum acaba demiyor değilim

İlkin Nasirov dedi ki...

Valla bu stadyumlari tanimam ama Kutayi yeniden aramizda görmek beni sevindirdi