Bank asya birinci ligi kalecileri




Süper lig kadar çekişmeli geçen Bank Asya 1. liginin takımlarının başarılarında ve başarısızlıklarında en büyük pay gol atan forvetler kadar, gol yiyen ya da yemeyen kaleciler. Bu yazıyı yazan yazar da bir kaleci olduğuna göre bu ligimizdeki kalecileri tek tek inceleyelim dedik.

İlk olarak ligin lideri Karabükspor'la başlayalım.Bu takımın kalesini yılların tecrübesi, bir dönem Düzcespor'un da kalesini korumuş olan Göztepe'nin "Eşkiya" lakabıyla ünlenmiş, daha sonrasında ise yıllarca Manisa forması giymiş 1974 doğumlu trabzonlu Bülent Ataman koruyor. Takıma geçen sezon devre arasında dahil olan tecrübeli kaleci kötü geçen yarım sezonluk Altay macerasından sonra Karabük'te başarıyı yakaladı ve aktif futbol yaşamının son zamanlarında bir şampiyonluk yaşamak üzere. Onun yedeği de bu ligin başarılı kalecisi Gençlerbirliği patentli Ferhat Odabaşı.

Ligin sürpriz takımı Bucaspor ise ligin yaş olarak en büyük kalecisi olan Cenk Tekelioğlu ile geçen yıldan beri mücadele ediyor.Tecrübeli kaleci de kariyerinin son günlerinde başarılı bir dönem geçiriyor. Cenk'i hatırlayanlar yıllarca Sarıyer formasından hatırlarlar. Yıllar önce Diyarbakır süper lige çıktığında 34 numarasıyla süper lig maçlarına da çıkmışlığı vardır. 1973 doğumlu tecrübeli kalecinin yedeği de 1988 doğumlu Atilla Özmen.

Sırada Altay'ın tecrübeli kalecisi Kılıçarslan Kopuz var. Kısacası Kılıç olarak da bilinen tecrübeli kaleciyi birçok kişi geçen sezon Kocaelispor'un Skibbe'nin başını götüren 5 gollü galibiyetinde penaltı kurtarıp maça damgasını vurmasıyla tanır. 53 numara giyen Kılıç yıllar önce kimsenin gitmek istemediği İnter-Toto kupasına zoraki katılan Rizeepsor'un 3. kalecisi olarak o maçta oynamıştı. Sonrasında Pazarspor'da yıllarca oynadı, Kocaeli'nde vazgeçilmez oldu takımı Süper Lige çıakrdı. Ama Serdar'a tercih edildi. Bu yılsa başarıyla Altay'ın kalesini koruyan 1977 doğumlu kalecinin yedeği de bu ligin tecrübelilerinde eski Kartalsporlu Soner Şahin.

Adanaspor ise yoluna öz evladı, 1985 doğumlu Tolgahan Acar'la devam ediyor, bir ara Gaziantepspor'da da forma giyen Tolgahan adana'nın her şapiyonluğunda forma giydi. Hatta 3.ligdeki şampiyonluğunda ayağı kırılmıştı. Geçen sezon devre arasında takıma dahil olan ve bu sezon takımın as kalecisi oldu. Yedeği ise Altay'lı Şehmus'un kardeşi 1988 doğumlu Zülküf Özer.

Konyaspor ise lige Gençlerbirliği'nden Recep Öztürk'ü kadrosuna katarak başladı. Recep Öztürk daha önce de Konyaspor'un formasını giymiş bir isim. 1977 doğumlu olan Recep daha önce Sakaryaspor'da bu ligde şampiyonluk yaşamış bir kaleci. Onun yedeği ise; 1978 doğumlu Haluk Tanrısever.

İzmir ekibi 35,5 Karşıyaka'nın kalesinde ise ligin ilk yarısında 1988 doğumlu Fenerbahçe'den yetişme Necati Yılmaz forma giydi. Ancak daha sonraki hoca değişiklikleri sonrasında kaleci de değişti ve Beşiktaş'tan tanıdığımız Altay patentli Ramazan kurşunlu kaleyi devraldı. Takımın diğer kalecisi ise bu ligin en tecrübelilerinden Akın Dağdelen.

Boluspor ise son 3 sezondur yoluna Antalya ve Elazığ formalrı giymiş olan Atacan Öztürk ile devam ediyor. 1982 doğumlu kaleci de bu sezon takım gibi istikrarsız gidiyor ve bazen kaleyi 1987 doğumlu Malatyalı Emrah Tuncel'e teslim ediyor.

Sezona çok kötü başlayan, ancak şimdilerde play-off hesabı yapan Giresunpsor takımı ilk yarıda geçen sezon takıma dahil olan Eser Altın'la başladı. Ancak daha sonra kötü gidişle kale Gençlerbirliği'nden kiralanan Ramazan Köse kaleyi devraldı ve 1988 doğumlu kaleci kaleyi bırakmadığı gibi tecrübeli kalecinin takımdan ayrılmasında etken oldu. Onun yedeği de Manisaspor'dan Levent Eriş'in öğrencisi olan Egemen Gençalp.

G.antep Belediyspor'un kalesinde ise ilk başlarda Antepli Harun Avgın varken sonraları Gençlerbirliği patentli olan ve Yalova, İnegöl ve Telekom formalrı giyen 1984 doğumlu Bora Sevim.Bora'nın şu anki yedeği Erzurumlu 1983 doğumlu Fırat Çakmak.

Ligin ikinci devresinde büyük bir çıkış yakalayan Samsunspor ise ligin ilk yarısında kalesini Okan Karabulut'a teslim etti. 1984 doğumlu Okan daha önce Denizlispor forması giymişti. Sezonun ikinci yarısında ise ligin ilk yarısını boşta geçiren Ahmet Şahin kaleyi koruyor. 1978 doğumlu Ahmet Şahin yıllarca İstabul belediye ve Kocaeli'de oynadıktan sonra Trabzonspor forması da giymişti.

Ligin tek İstanbul takımı olan Kartalspor ise geçen sezonun devre arasında kadrosuna kattığı eski Fenerli Oğuz ile yola devam ediyor. Yıllarca İstanbulspor forması giyen ardından da Sivas, Diyarbakır, Antep ve son olarak da Urfa forması giyen Oğuz şimdilerde tekrar İstanbul günlerine devam ediyor. Oğuz'un yedeği ise 1977 doğumlu Azeri kaleci Vitaly.

Sezona muhteşem başlayıp şimdilerde düşme tehlikesi yaşayan Rizespor ise lige Bursaspor'dan tecrübeli kaleci Yavuzla başladı. Ancak takımdaki başarısızlık sonucu Yavuzla yollar ayrıldı ve devre arasında Dünya kupasında 3. olan milli takımın kadrosunda yer alan Zafer Özgültekin katıldı. Ancak hala takımın kötü gidişi devam ediyor ve 1975 doğumlu tecrübeli kalecinin ligin sonunu görüp göremeyeceği muallak. Onun yedeği de Emrullah.

Lige bu yıl yükselen Güney ekibi Mersin İdman Yurdu ise tecrübeli kalecisi Levent Taşkın'ın önüne Karşıyaka'dan Kerem İnan'ı getirdi. Geçen yıl Ksk ile başarılı bir sezon geçiren Kerem takımının düşme potasından kurtulamamasına çare olamadı. Devra arasında Levent Taşkın ayrılınca Kaya Tarakçı kulübe katıldı ve şimdilerde Kerem'in ardında o bekliyor.


İlk yarıya son derece zayıf bir kadroyla başlayan Erciyesspor kalesini iki Kayserili genç kaleci Ali Türkan ve Ali Üçkulak'la başladı. Ancak takım düşme potasından kurtulamayınca Rizespor'da beklediğini bulamayan Yavuz Eraydın'ı kardoya kattı. 1976 doğumlu Yavuz daha önce bu ligde Sivas ve Bursa formasıyla şampiyonluk yaşamıştı.

Ligde düşme potasına bir girip bir çıkan Orduspor ise sezona Dardanel'den Galatsaray'a transfer olan, sonrasında ise Antalyaspor'un Süper Lige çıkan kadrosunda başarıyla mücadele eden Fevzi Elmas'la başladı. 1983 doğumlu Fevzi aynı zamanda takım kaptanlığı da yapıyor. Fevzi'nin yedeği ise Marmaris Belediye'den takıma dahil olan 1985 doğumlu Onur Bilgin.

Geçen sezon play-off'lardan büyük bir sürpriz yaparak lige çıkan Dardanelspor ise bir türlü düşme hattından uzaklaşamadı. Takım son iki sezondur 1989 doğumlu Ferhat Kaplan'la yola devam ediyordu. Ancak devre arasında eski kalecisi Eser Altın'ı Giresunspor'dan transfer etti ve 1980 doğumlu kaleci şimdi takımın ligde kalması için mücadele veriyor.

Hacettepespor ise kendi altyapısından yetişen ve geçen yıl ki, Galatasaray maçında yıldızlaşan Ercüment Kafkasyalı ile lige başladı ve bu kaleciyi kaptan yaptı. Daha önce kiralık olarak İnegöl ve Samsun forması da giyen Ercüment'in yedeği de yine aynı takımın alt yapısından yetişen ve daha önce Bozüyük ve Kastamonu'da kiralık olarak forma giyen Ercüment'le yaşıt olan 1985 doğumlu Şener Özcan.

Ligden düşmesi neredeyse kesinleşen Kocaelispor'un kalesinde ise ilk yarıda transfer yasağı nedeniyle 1987 doğumlu alt yapıdan yetişen Metin Erol forma giydi. Devre arasında ise transfer yasağının kalkmasıyla takıma Diyarbakırspor'dan ayrılan Fevzi Tuncay dahil oldu. Ancak tecrübeli kaleci de kötü gidişe çare olamadı ve takım düşmeyi garantiledi neredeyse...

Son olarak Süper Ligin gölgesinde kalan bu ligde birçok başarılı kaleci forma giyiyor. Hemen hemen hepsi süper ligde forma giyebilecek kapasiteye sahip, sadece güven duyulmaya ihtiyaçları var.






0 [ YORUM YAZ ]: