2007 Yılının Gençleri


Devre arası transfer döneminde ülkeye birçok isim geldi. Yine yabancılar yağdı. Sezon arası transferi az ama öz olur burada pek geçerli bir durum değil. Neyse önemli değil. Benim anlatmak istediğim bu onlarca futbolcudanüç tanesi. İkisi Süper Lig'e geldi, diğeri 1.Lig'e.İkisi Galatasaray ile Avrupa Ligi'ne çıkacak, diğeri ise Boluspor ile Play-Off kovalayacak. Üçü de Avrupalı değil. Ve üçü de 3 yıl önce Kanada'da düzenlenen U-20 Dünya Şampiyonası'nda forma giymişti.

Galatasaray'ın yeni Meksikalısı Gio Dos Santos, bizim gibi kafasını futbolla kıran insanların karşısına 2005 yılında Peru'da düzenlenen U-17 turnuvasında çıkmıştı. O turnuvanın şampiyonu olmuştu Gio ve formasını giydiği Meksika takımı.

Aynı takım 2 sene sonra biraz değişen bir kadroyla Kanada'ya geldi. Turnuvanın adı U-20 olmuştu bu sefer.

Meksika takımı bu turnuvaya erken veda etti. Arjantin'e çeyrek finalde elendi. Meksika takımının 10 numarası Gio Dos Santos ile Arjantin takımının 10 numarası Sergio Aguero bir aksilik olmazsa şubat ayında 2 defa karşı karşıya gelecek.

Arjantin'in bir diğer yıldızı şu an Lazio'da süperstar olan Mario Zarete. Aguero va Zarete final maçında Çek takımına gol atarak kupayı 1-0 geriden gelip 2-1 kazanarak ülkelerine kazandırdı. Takımın en golcü ismi ise şu an Benfica'da forma giyen Angel Di Maria olmuştu.

Meksika takımında Gio dışında kariyerini yurtdışında sürdürebilen ve dikkat çeken diğer Meksikalı ise Carlos Vela olmuştu. Vela Arsenal tarafından transfer edilip birçok İspanyol kulübüne kiralanmıştı. Meksika'nın şampiyon olduğu U-17 turnuvasını gol kralı olarak bitirmişti.

Bir diğer Galatasaraylı ise Jo Alves. O da Brezilya forması ile bu turnuvada yer aldı. Bir futbol ülkesi olan Brezilya grubu 3.sırada bitirmiş, bir sonraki turda ise İspanya'ya uzatmalarda mağlup olmuştu. Yani sambacılar için kötü bir turnuvaydı. Jo da turnuvayı gol atamayarak bitiren bir 9 numara olarak karşımıza çıkıyor.

Brezilya turnuva boyunca tek bir galibiyet aldı. O maçta Kore'yi 3-2 yendiler.Kore'nin bir golünü atan isim ise geçtiğimiz aylarda Bursaspor'dan ayrılan Shin Young Rok'tu. Shin turnuva boyunca 4 gol atan Kore'nin 2 golüne imza atıyordu. Yani Jo'dan daha verimliydi.

Boluspor ise bu ocak ayında Nijeryalı bir futbolcu getirdi. Ülke gündeminde pek yer işgal etmeyen bu futbolcunun ismi Nduka Morrison Ozokwo. Kendisi Nijerya milli takımıyla Kanada'da forma giymişti. Nijerya o turnuvada başarılı bir performans sergilemişti. Kosta Rika ve İskoçya'yı yenmiş, Japonya ile de berabere kalarak grubundan çıkmıştı. Bir sonraki turda Zambiya'yı da geçen takım çeyrek finalde Şili'ye 4-0 mağlup oldu. Sonuç kimseyi aldatmasın maçın normal süresi 0-0 sona erdi. 4 gol de uzatma dakikalarında geldi. Yani, Nduka Ozokwo'nun yer aldığı Nijerya takımı turnuva boyunca normal sürede yenilmeyerek turnuvaya veda etmişti.

O Nijerya takımında yer alan Efe Ambrose isimli futbolcunun da devre arasına Boluspor tarafından denendiğini hatırlatalım. Nijerya milli takımında yer alan bir diğer tanıdık isim ise Akeem Agbetu idi. Geçen sezon Kocaelispor ile adını bize duyuran ve sempatı kazanan forvet oyuncusu bu sene Sivasspor'da bekleneni veremedi. Nijerya takımında yer alan forvet Brown Ideye'nin Sochaux, sol bek Uwa Elderson Echie'nin Rennes takımında forma giydiklerini ve sivrildiklerini not edelim.

Çeyrek finalde Gio'nun Meksika'sını eleyen Arjantin ile Nduka'nın Nijerya'sını eleyen Şili yarı finalde birbirlerine rakip oldu. Kazanan Arjantin, skor 3-0'dı. Turnuvayı 3.sırada bitiren Şili'den de birkaç isim sayalım. Leverkusen'den bildiğimiz Arturo Vidal, Udinese'de forma giyen Mauricio Isla ve Alexis Sanchez (sanırım artık Udinese'de değil).

Şili'nin 3.lük maçında rakibi olan Avusturya'da bir Türk asıllı futbolcu, Veli Kavlak'ın yer aldığını da hatırlatmakta fayda var. Werder Bremenli Sebastian Prodl, Napolili Erwin Hoffer Avusturya takımından sayabileceklerimiz.

Bir de şimdi Türkiye'de çalışan bir teknik adamdan bahsederek noktalayalım. Gio'nun Meksika'sı ile aynı grupta yer alan Portekiz'in teknik direktörü, şu anda Gaziantepspor'u çalıştıran Jose Couceiro. Portekiz gruptan en iyi 3.lerden biri olarak çıkabilmiş fakat bir sonraki turda Şili'ye mağlup olarak turnuvaya veda etmişti.

Son paragrafı turnuvada yer alan ve şimdi ismini duyurmaya başlayan diğer yıldızlara ayırıyorum: Gerrard Pique, Adrian Lopez, Diego Capel, Juan Manuel Mata, Javi Garcia(İspanya), Freddy Adu, Jozy Altidore, Michael Bradley (ABD), Martin Cacares, Luis Suarez, Edinson Cavani (Uruguay), Marcelo, Alexandre Pato, Renato Augusto, Luiz Adriano, ( Brezilya)

1 [ YORUM YAZ ]:

İlkin Nasirov dedi ki...

Çok güzel yazı olmuş. Bence en öne çıkan genç Agüero. . .