İki bin on altı


    Düşünüyorum da yıllardır  kendimizi sürekli kıyasladığımız Avrupayı hakikaten de çok abarttık sanki. Çoğu olanakları elbette üstündür belki fakat bizimde üstün taraflarımızda olmalı. Hani şunu demedik -Avrupa da konaklamak  çok iyi ama işte atıyorum bizimde iyi otellerimiz var- gibi. Bide kıyaslamayı  çoğu kez Avrupa kıtası ile yapıyoruz, yani alayı giriyor. Örneğin -yemek kültürü denince avrupa abi- diye bi laf geçer, italya kötü ise Fransa kurtarıyor işi mesela, Türkiye hep mağlup anlayacağınız. Kafa olarak olamadık Avrupalı. Kendimizi Avrupalı hissedemedik ki bu yüzden sürekli kıyaslıyoruz onlar ile kendimizi. Acımasız kıyaslamalar bazıları. Klişeler mevcut, Avrupayı hiç görmeden -abi orası avrupa yaa- yada -avrupa da böle değil işte-  gittin gördün mü necmettin- abi anlatıyorlar- gibi. -işte bu yüzden Avrupa bizi istemiyor sözünü duymayan var mı allah aşkına? Bu bazen iyi sonuçlarda doğurur elbet. Gelişmek adına, sosyalleşmek adına, eğitim, sağlık adına. Ama her koşulda karşımıza Avrupa klişelerinin çıkması bööö getirdi artık. Biraz güvenelim kendimize, özgüvenimiz nerede?

    Nitekim futbolda da benzer önyargılar içimize işlemiş. Avrupanın 2.lig statları bizden iyi genellemesi vardır. Tesisleşme harikadır, mükememeldir hatta. Altyapılara verilen önem fazladır. Ama - bu kıyaslamayı nasıl yapıyorsun-  desen -abi baksana falanca forvet, sağ açık, kaleceleri altyapıdan gelmedir- der. işte o futbolcular o ülkeyi kurtarmıştır bizim için. Avrupa ezeli rekabette yine ölümsüzleştirmiştir galibiyetini. Mağlup ise bizim özgüvenimizdir gene. 

   Neyse 2016 da ki UEFA genel incelemeleri bizim açımızdan fena geçmemiş. Ama en çarpıcı taraf ise statlarımıza yapılan övgüler. Şaşırtıcı değil mi? Halbuki bizim statlara dürbünle maç izlemeye gelinirdi. Raporlar aşağıda




2016 aday ülkeler stadyum raporu 

Türkiye 



Türkiye’de stadyumlarla ilgili hazırlanan proje son derece profesyonel ve yüksek standartta. UEFA’nın bütün talepleri karşılanmakta.


İtalya

İtalya’nın teklifinde 12 stadyum var. Ancak bu 12 stattan sadece finalin oynanacağı Roma Olimpiyat Stadı hazır. 8'inde çok büyük yenilikler gerekiyor. 3 tane de yeni stat yapılmalı. Bu da  40 milyon Euroluk bir yatırım demek. Ancak İtalyan Hükümeti bunun 640 milyon Eurosunu garanti ediyor. Bu da toplam ihtiyacın %86'sına tekamül ediyor. Geri kalan miktarda özel yatırımla karşılanabilir. İtalya'nın teklifi stadyum konusunda bazı alanlarda UEFA’nın ihtiyaçlarını tam olarak karşılamıyor.

Fransa

Fransa’nın adaylık dosyasında, Saint Denis (Stade De France) stadının yanı sıra 12 stadyumu içermekterdir. Bunlardan 7’sinde kapsamlı yenileme çalışması yapılması zorunluluktur. 4 stat ise sıfırdan inşaa edilecektir. Yenileme yapılması gereken 7 stat, bu işlemler yapıldıktın sonra UEFA’nın kriterlerine uygun hale gelecektir.. Teknik olarak bakıldığında önerilen statlar genel olarak UEFA’nın isteklerini karşılaşayacak niteliktedir.. Ayrıca statlardaki medya olanakları da yeterli görülmüştür.. Bununla birlikte karşılaşmaların oynanacağı statlardan birinin çevresini UEFA kriterlerine uygun değildir.. Ayrıca iki statta TV kameralarının yerleştirileceği bölümler yetersizdir.. Genel olarak Fransa’nın stat maddesi iyi standartlarda görülmektedir..




    Bence ibre Fransa'da ama yakın geçmişte bir dünya şampiyonası düzenlemiş olmaları Avrupa şampiyonası düzenleme şevklerinin yavan kaçmasına tekabül edebilir.  Türkiye'de olası 2016 organizasyonun düzenleneceği zamanda Ramazan ayın da olunması, konaklama ve güvenlik açısından bizim için bir tehdit. Bu sene Dünya basketbol şampiyonasının Türkiye'de düzenlenecek olması ise bize artı katıyor. TT Arenanın hızlı yapım aşaması ise vaat edilen statlara olan güveni kamçılıyor ve de final stadının hazır olması ile baraber şampiyonlar ligi finalini gerçekleştirmiş olması da bizim artılarımızdan. Ben bizim seçileceğimizi ciddi ciddi düşünmüyor da değilim açıkcası.

0 [ YORUM YAZ ]: