Allen Iverson Transferi ve Sorular


Basketbol dendiğinde akla her zaman ilk önce Amerika Profesyonel Basketbol Ligi, kısaca NBA, gelir.Basketbol oynayan her genç bir gün NBA'de oynayabilmenin hayalini kurar.Bazıları bunu başarır.Bazılarıysa hayal etmekle kalır.
Türk basketbolseverler bugüne kadar 6 oyuncusunu NBA'de izleme şansı buldu. Ama şimdi bir NBA yıldızı, Allen Iverson, Türk takımlarından birine,Beşiktaş Cola Turka'ya, transfer oldu.
Allen Iverson'ın basketbol kariyerine bakıldığında bu transferin Beşiktaş Cola Turka'ya çok yararlı olacağını düşünebilirsiniz.Hatta düşünmenin ötesinde eğer NBA’de ilk draft edildiği dönemdeki performanslarına geri dönebilirse Beşiktaş Cola Turka’ya yararlı da olabilir.Allen Iverson 14 yıldır 26.7 sayılık ortalama ile NBA’de oynuyor. Aslında son sezonlarına bakıldığında özellikle dönüş yaptığı Philadelphia 76ers’da sorunlar yaşadığını görebiliyoruz. Beşiktaş bu sene futbolda zor bir dönem geçiriyor.Üstelik basketbolda da önemli Türk oyuncularını transferde başka takımlara vererek kan kaybetti.Allen Iverson gibi yıldız olmuş bir oyuncuyu getirmek tartışmasız muhteşem bir olay.Peki Allen Iverson Beşiktaş Cola Turka’nın sistemine ayak uydurabilecek mi?Bizim ligimizde kişisel yeteneklerden çok takım oyunu ön planda. NBA’deki kadar kişisel basketbol oynayamayacak.
Ama bu transfere başka bir açıdan bakalım ,Türk basketboluna yararlı olabilecek mi?Allen Iverson'un Beşiktaş'ta oynaması Türk basketboluna ilgi çeker buna hiç şüphe yok.Futbol odaklı medyamız kazanılan başarılara rağmen hala üvey evlat muamelesi yaparak sadece milli takım zamanlarında hatırladığı ve sadece bu zamanlarda bültenlerinde yer verdiği basketbola biraz daha kayar.Ya sonrası...
Sonrasında futbolda başlayan ve hala devam eden altyapılardan oyuncu yetiştirmek yerine dünyaca ün yapmış oyunculara inanılmaz rakamlar vererek transfer etme furyası basketbolda da başlamaz mı acaba? Futbolda sırf isim için ve taraftar çekmek uğruna getirilen oyuncuların takımlarına yaptıkları katkılar -ya da yapamadıkları katkılar- ortadayken basketbolda altyapılara harcanası paralar neden yıldız oyunculara veriliyor. Beşiktaş bir yılı opsiyonlu, iki yıllık sözleşme ile 1,5 milyon doları garanti olmak üzere yılda iki milyon dolar vererek Allen Iverson'u getirmek yerine bu paranın çok daha aşağılarında basketbola daha iyi yatırımlar yapamazmıydı.
Artık dünya 2.olmuş bir milli takıma sahibiz. Bunu -doğal olarak- yeterli bulmuyoruz.Çünkü önümüzde 2 önemli şampiyona daha var.Bu bilginin ışığında son bir sorum var;şimdiki milli takım jenerasyonundan çok daha iyi jenerasyonlar yetiştirmek yıldız oyuncular getirmekle mi yoksa altyapılarda oyuncu yetiştirmekle mi başarılır?

1 [ YORUM YAZ ]:

Uğur ! dedi ki...

yok abi türk basketbol tarihi bir yana iverson bir yana. :)