Saadet bazen parayla da gelmez



Futbolda belki de en önemli husustur maddiyat. Çok köklü bir camianız vardır, büyük bir taraftar potansiyeliniz vardır, ya da çok kaliteli topçularınız. Ama işi bilen bir yönetim ve dolayısıyla para yoksa bunların pek bir önemi kalmaz genellikle. Elbette vardır bunun istisnaları. Mütevazı bütçelerle başarılar elde eden kulüpler. Şimdi birkaç canlı örnekle parayla gelmeyen saadeti görelim istedik.

Hepimizin bildiği bir takım var yıllardır alt liglerde mücadele eden. Hatta yıllar önce 1.ligde de mücadele etmiş Şekerspor. Daha doğrusu şu anki adıyla Etimesgut Şekerspor. Şeker Fabrikalarının olan bu kulüp yıllar önce 3. lige düşünce inşaat sektöründe ileri gelen gruplardan olan KC Grup tarafından satın alındı. 2005-2006 sezonunda 3. ligde yapılan flaş transferle takım büyük bir başarı yakaladı ve 2. lige çıktı. İşte buradan sonra tüm Türkiye duydu bu takımın adını, tüm gazetelere manşet oldu. Türk futbolunun yetiştirdiği değerlerden olan Sergen Yalçın 34 yaşında bu kulübe transfer olmuştu ve 3 yıllık sözleşme imzalamıştı. Ardından Ahmet Dursun, Ahmet Yıldırım, Evren Turhan gibi yıldızlar takıma dahil olduğunda tüm spor medyasının gözü bu takıma kaymıştı. Ancak işler beklenildiği gibi olmadı. Lig başladıktan sonra takım ilk başlardaki başarısını sürdüremedi ve play-off grubuna çıkamadı. Ardından kadro dışı kararları geldi ve kulüpte sadece Sergen kaldı. Devre arasında takımın kalesine Samsun'dan Kerem İnan dahil oldu. Takım ekstra play-off lara kaldı ancak Bursa'da oynanan maçlarda Marmaris Belediyespor'a penaltılarla elendi ve bir rüya gerçeğe dönüşmedi. Ertesi Sezon Sergen de ayrıldı ve takım bu defa play-off gruplarına kaldı. Ancak yine rüya gerçeğe dönüşmedi, her türlü imkanın sunulduğu ligin en iyi futbolcularının bulunduğu takım eksta play-off'ta Güngören Belediyespor'a mağlup olarak yine hayalleri bir başka bahara bıraktı. 20082009 sezonunda ise takım play-off grubuna kalamadığı gibi ekstra-play off'ları da teğet geçti. Bu sezon Hızır Demir yönetimi yine yılmadı ve takıma aynı desteği sağlamaya devam ediyor. Takımın başına Ankaragücü'nü de çalıştıran Adnan Şentürk'ü getirdiler ve kademe grubundan rahatlıkla play-off grubuna yükseldiler. Ancak play-off grubunda işler bir türlü beklenildiği gibi gitmedi. Bakalım sezon sonunda bu sefer para saadeti getrecek mi?

Bir diğer örnek ise İzmir'in köklü kulübü, Karşıyaka'nın ezeli düşmanı(!) Göztepe. Daha bundan 7 sezon önce Süper Ligde oynayan bu köklü kulübümüz ardından her yıl bir lig aşağıya gitmiş ve 3. ligde 2. sezonunda amatöre düşmüştü. Takım amatöre düşünce Antepli iş adamı, Altınbaş Altın ve Alpet gibi sektörlerinin tanınmış firmalarının sahibi İmam Altınbaş takımı satın alı ve amatördeki bu takıma ciddi yatırımlar yaptı. Amatörde İzmir Şampiyonu olan Göztepe Turgutlu'da oynadığı ilk etap maçlarını geçmesini rağmen bir İstanbul kulübüne elendi ve takım yine amatöre mahkum kaldı. İşte burada hülle yolu devreye girdi ve 3. ligde mücadele eden Aliağa Belediyespor satın alındı. İşler kanuna uyduruldu ve takım geçen sezon 3. ligde başladı. Ancak bu iş takımın ezeli rakibi Karşıyaka ve diğer rakiplerin diline malzeme oldu. Takım Isparta deplasmanında Aliağaspor hoşgeldin diye karşılandı. Karşıyakalılar sürekli bunu dile getirdi. Takım ligin ilk yarısını son maçta lider bitirerek paly-off grubuna kaldı ve Tavşanlı, Tepecik ve Kahramanmaraşspor ile birlikte doğrudan 2.lige çıktı. Para bu kadar bol da olsa takım çıkarken çok zorlanmıştı. Bu sezon ise taraftarın beklentisinden uzak bir kadroyla yola çıkıldı. Üst lig tecrübesi olan Şadi Çolak ve Hüseyin Kartal takıma dahil olurken, Hasan Aydınlı, Emrah Kiraz gibi transferler yapıldı. Kaleye ise Eses'in genç kalecisi Sinan Ören kiralık olarak transfer edildi. İşler beklendiği gibi gitmese de ilk yarının son haftasında Turgutluspor'un kendi sahasında beraberliğin yeteceği maçta Akhisar'a son 10 dakikada iki penaltı golüyle yenilmesiyle play-off grubunu Trugutluspordan hediye olarak aldı. Devre arasında Şadi Çolak'la yollar ayrıldı ve takıma birkaç tarnsfer yapıldı ancak bunlar taraftarların beklentisinden oldukça uzak isimler. Takım şu an play-off grubunda hedeften oldukça uzak bir noktada 9 takımlı grupta 7. sırada yer alıyor.

Sonuç olarak daha önceleri Adana Demirspor, bu sezon da Sarıyer gibi takımların da başka bir boyutla paraya kıyıp üst ligdeki oyunculara paraları basarak yaptığı hamleler de hep boşa harcanan paralar olarak kaldı. Bazen takımlar parasızlıktan ligden çekilme aşamasına gelirken sezona mutlak şampiyonluk hedefiyle başlayan paranın denizdeki kumdan çok olduğu takımlar da büyük hüsranlar yaşıyor. Ne diyor şarkıda da; Para Para Para, Varlığı Bir Dert, Yokluğu Bir Yara...

2 [ YORUM YAZ ]:

Alper dedi ki...

her yazıda daha iyiye gidiyorsun.

tebrikler!

mal sahibi dedi ki...

eyvallah...